Matrixpunkter

Montering af solfilm på bilrudens sorte prikker

Du har sikkert set de sorte prikker, som sidder på kanterne af bilens ruder. Men hvorfor sidder de der, og hvad gør man for at få solfilmen fæstnet på dem? Det er ikke altid helt enkelt…


De sorte prikker, som sidder på kanterne af bilens ruder, kan gøre en hvilken som helst solfilmsmontør gråhåret. De udfylder dog rent faktisk en funktion, som først og fremmest hører til rudens konstruktion og bilens udseende, men de kan desværre give en del bekymringer, når man monterer solfilm.

Solfilm på bilruder

1. Hvorfor findes der et sort bånd rundt om bilens ruder?

Den sorte ramme rundt i kanten af glasset kaldes "frit" og er en indlagt keramikfarve, som i bund og grund er umulig at skrabe væk. Fritbåndet langs kanten af glasset har tre funktioner:

1. Den skaber et ensartet ydre, som gør det muligt for lim at binde sig til bilglassets ramme på karosseriet, når ruden skal limes fast.

2. Det sorte bånd skal holde limfugen sammen mellem bilglas og karosseri.

3. Det sorte bånd skal beskytte limfugen fra at udtørre af solens stråler og dermed mindske risikoen for, at bilglasset slipper, og at ruden begynder at lække.

2. Hvad er de sorte prikker på bilglasset?

De sorte prikker kaldes ofte for matrixpunkter eller rasterpunkter. De er størst nærmest fritbåndet og mindskes siden i størrelsen, jo længere væk de kommer fra båndet. Mindskningen af punkternes størrelse giver en mere visuelt tiltalende overgang fra den sorte grænse til frit til det transparente glas og giver også en lille mængde varmeafledning. Punkterne giver også et vist niveau af skygge mod solen.

Matrixpunkter på bilruder

3. Hvilke problemer kan man opleve, når man skal montere solfilmen?

Uanset om man anvender en limfri og aftagelig solfilm som EVOFILM® eller en limmonteret solfilm, kan der opstå problemer med matrixpunkterne. Problemet består dels i, at det kan være svært at få filmens kanter til at fæstne sig på de sorte prikker, dvs. at filmen løsner sig i kanten, og dels at man får en bred luftrand, der hvor filmen ikke kommer ordentligt ned mod ruden mellem prikkerne..

Monter solfilm på bilruder med matrixpunkter

4. Hvordan monterer man solfilmen på de sorte prikker?

1. Vælg en solfilm af høj kvalitet. Jo billigere solfilm, desto oftere får man problemer. En blød, fleksibel og strygbar solfilm er betydeligt lettere at gøre pæn end en solfilm af en kvalitet som aluminiumsfolie.

2. Rengøring af bilglasset er alfa og omega for et succesfuldt resultat. Anvend T-rød og en sæbefri klud, når du rengør bilruden. Kom ekstra godt rundt med rengøringen hele vejen ud i kanten af ruden. Et tip er at rengøre rudens yderside først, for så bliver det lettere at se smuds og pletter, når du rengør ruden fra indersiden.

3. Overdosér ikke opløsningen i monteringsvæsken. For meget opløsningsmiddel i monteringsvæsken kan, udover at det kan give pletter på solfilmen, når det tørrer, også føre til, at filmen ikke kan fæstne sig mod ruden, og den vil derfor bare glide rundt. Den normale dosis er 2-3 dråber opløsningsmiddel i en halvliters sprayflaske, men i svære tilfælde kan man gå ned til en dråbe per halve liter vand.

4.  Al væske skal væk mellem rude og film. Anvend kanten på skraberen for at kunne skrabe ordentligt mellem prikkerne. Du kan også anvende en blød klud og tommelfingerneglen for at komme rundt om prikkerne.

5. Lad den tørre ordentligt, inden du bedømmer resultatet og bliver ærgerlig. Undertiden bliver det bedre, når filmen får lov at tørre i fred og ro.


Hvad gør man, hvis intet hjælper?

Man bliver desperat, hvis intet hjælper, og så må man ty til en smule snyd. En ting, man kan gøre, hvis man har problemer med at få filmen til at fæstne sig i kanterne, er at forlænge filmen nogle millimeter, så den ikke slutter nøjagtigt i kanterne på prikkerne, men går nogle millimeter ind på det sorte bånd. Så plejer det at blive lettere at få filmen til at fæstne, eftersom den del af ruden er glat. Har man problemer med en kant af luft, kan man gøre det omvendt. Acceptér at der bliver en kant, men gør det pænt ved at skære filmen inden for de sorte prikker, så kanten bliver både jævn og pæn rundt omkring hele ruden. 

Et alment kneb til at få filmen til at fæstnes i kanten på prikkerne er at fæstne den med nogle dråber klar neglelak eller superlim. Den ambitiøse bruger pudser forsigtig kanten med et superfint sandpapir forinden. Et andet (virksomt) kneb, hvis man har problemer med en luftkant, er at “male med” en sort farve mellem prikkerne, men det kræver jo, at filmen kan tages af og eftermonteres - ellers må man købe en ny film. Fungerer det stadig ikke? Lev med det eller send bilen hen til en fagmand.

Matrixpunkter solfilm