Forskellen på årsmodel, modelår og bilår?

En bils årsmodel, modelår eller bilår?

Årsmodel, modelår eller bilår på en bil? Reglerne for, hvordan en bils model skal angives, har ændret sig i de senere år, hvilket har skabt en stor begrebsforvirring både blandt forbrugere og bilforhandlere. Er bilen af en vis årsmodel eller af et andet modelår? Det er let at fare vild og at blive "snydt", f.eks. når man skal købe en brugt bil. Hvilket begreb der er vigtigst, afhænger af, hvad man leder efter. Det er dog vigtigt at have styr på begreberne, når man skal købe færdigskåret solfilm til sin bil.

 Tidligere bestemte producenterne, hvilken årsmodel en bil skulle have, men sammen med harmoniseringen inden for EU har det ændret sig. Nu får bilen sin årsmodel fra den dato, hvor den blev registreret, men producenterne tildeler den også et modelår.

Solfilm bil modelår

Årsmodel

Årsmodellen angives som det år, hvor bilen blev produceret, dvs. det angiver i virkeligheden blot, hvilket år køretøjet blev produceret. Tidligere angav man årsmodellen for hvilket års model, som bilen blev produceret i, hvilket bevirkede, at man om efteråret samme år kunne købe en bil af næste års model.

Modelår

Modelår er det år, som producenten tildeler bilen, og det anses oftest for at være det år, hvor bilen blev lanceret. En bil, som produceres om efteråret det pågældende år, kan tildeles modelåret for året efter. Inden begrebet modelår blev indført, kaldte producenten det for årsmodel, hvilket bevirkede, at biler produceret inden for samme år kunne kategoriseres som to forskellige årsmodeller. Dette indebar, at en bil kunne have modelår 2010, men være af årsmodel 2014, hvis bilen blev produceret (registreret) i 2014. Modelåret er et vigtigt begreb, eftersom et nyt modelår på en bilmodel ofte indebærer opdateringer til nyt design, nye funktioner eller måske ny motor.

Bilår

Bilår er det begreb, som anvendes i køretøjsregisteret for at angive, hvilket år bilen er blevet produceret, dvs. det samme som årsmodel. Det virker måske umiddelbart forvirrende, men begrebet er indført for ikke at blande det sammen med det gamle begreb årsmodel, som kan tolkes forskelligt af forbrugere og bilforhandlere. Så angivelsen af bilår angiver i virkeligheden blot, hvilket år bilen er produceret og ej bilens modelår.

Karosserimodellen en afgørende, når du køber færdigskåret solfilm

Mange snydes af, at bilen har "årsmodel X", når man skal bestille færdigskåret solfilm til en bil, som kan være af “årsmodel” X eller Y. Uanset hvornår bilen er produceret (årsmodel eller bilår), er det, hvordan bilens karosseri og ruder er udformede, der afgør, hvilken færdigskåret solfilm der passer til netop din bil, hvorfor modelåret er det vigtige begreb i denne sammenhæng. En bil produceret det pågældende år kan være af et helt nyt modelår, og så ser karosseriet anderledes ud. Hvis du tror, at din bil er en årgang 2008, kan den sagtens være produceret i 2007, men af modelår 2009. Hvis producenten lavede ændringer og opdateringen på karosseriet ved 2009-modelåret, kan det være forkert, hvis du bestiller solfilm til 2008-modellen. Derfor er det vigtigt at vide, hvilket modelår bilen har, ikke hvilken årsmodel det er. Lad os kalde det karosserimodel - det gør det noget lettere. Så lad nogen afgøre, hvilken karosserimodel din bil har, inden du bestiller din færdigskårede solfilm.

Hvordan ved jeg, hvilken karosserimodel (modelår) min bil har?

Oftest opstår der spørgsmål om de årsmodeller, som bytter modelår, dvs. at bilen får et ny opdateret karosseri. Hvis du tror, at din bil er en 2008, men du ved, at der blev lanceret en ny bil af samme model året efter 2009, kan det være vigtigt at kende forskellen. Det nemmeste er at Google et billede på en ældre og en nyere model af bilen. Ofte kan man lynhurtigt se, hvilket af karosserierne der passer med ens egen bil. En anden løsning kan være at tjekke på Wikipedia, som ofte har en god information om de forskellige bilmodeller og om, hvornår der skete en modeludskiftning, f.eks. på Volvo V70